Nyheter

Fokus på prostatakreft hos Lørdagsrevyen

På lørdag satte lørdagsrevyen fokus på prostatakreft. Hovedfokuset var på en ny type behandling, som kan bidra til å minske bivirkningene ved behandling av prostatakreft hos 1 av 4 pasienter.

I Norge får 5000 menn prostatakreft hvert år. Etter behandling med kirurgi er det mange som sliter med potensproblemer og lekkasjer. Reportasjen viser at 1 av 4 pasienter kunne vært behandlet med ultralyd, og overlege Eduard Baco ved Oslo universitetssykehus mener at da slipper man de typiske bivirkningene. Denne maskinen finnes det bare en av i Norge, og den holder til på Aker sykehus i Oslo. Ultralyden skal behandle kreftsvulsten med varme, ved at strålen konsentreres der kreftcellene er.

Overlege Arne Røseth har prostatakreft, og snakker ut om problemene etter behandling. Han har en aggressiv type kreft, som var kommet for langt til at han kunne motta behandling med ultralyd. Han og kona Mona Røseth forteller om hvordan impotensen påvirker livet- og ikke minst samlivet. Overlege Røseth kunne selv ikke bli behandlet med ultralyd, men han ønsker flere ultralydmaskiner slik at andre som har mulighet, kan behandles på denne måten. Han håper at færre må lide av de samme problemene han selv sliter med.

Prostatakreftforeningen, som var samlet i Bergen i anledning landskongress 2017, er positive til at det kommer nye behandlingsmetoder. Metoden er foreløpig ganske ny i Norge, og foreningen forholder seg åpne til utviklingen. Overlege Eduard Baco ved Oslo universitetssykehus avd. Aker informerer om at kirurgi noe lettere kurerer kreften enn det ultralyd gjør, men at ultralyd behandlingen kan gjentas om nødvendig. Den kan i verste fall også erstattes med kirurgi, dersom den ikke kan helbrede kreften.

Arne Røseth håper uavhengig av denne maskinen på et medisinsk gjennombrudd som kan hjelpe han. «Jeg håper de skynder seg litt, for jeg har ikke så god tid» sier han.

Se hele innlegget her