Givende medlemskap

Givende medlemskap

Han meldte seg som aktiv for å gi noe tilbake til en forening som hjalp han mye i en tidlig sykdomsfase. Et raust og givende fellesskap hadde fortsatt mye å gi.

Tekst og foto: Anne Guri Selnæs

Nils Haugland melde seg tidlig inn i Profo, og fikk mye viktig informasjon via foreningen. —Jeg ville vite mest mulig om sykdommen og alternative behandlinger. Jeg var interessert i både plusser og minuser ved ulike behandlingsmetoder, forteller han. Han fikk mye informasjon via Profo, men også legen på Haukeland var åpen. De hadde reelle diskusjoner og det ble et reelt valg.

Nils fikk beskjed om at han hadde prostatakreft for sju år siden. Beskjeden kom like før han fylte 50 år. Han ble operert på Radiumhospitalet i 2008, og det ble ikke registrert spredning.

— Med unntak fra en periode etter operasjonen, har jeg kunnet være i jobb, sier han. Jeg trives godt i jobben og det er en viktig del av tilværelsen min. På arbeidsplassen går livet som normalt, og her er sykdommen i bakgrunnen, forklarer han.

Nils innrømmer at tiden etter operasjonen var vanskelig. — Selv om jeg hadde fått god informasjon på Radiumhospitalet, var jeg nok ikke forberedt på hva jeg gikk inn i. Etter operasjonen går du ut som bleiebruker og uten muligheter for et normalt seksualliv. Det var tøft den første tiden, sier han nå. Det tok tid å finne frem til en ny normalsituasjon. Som de fleste som får en alvorlig sykdom, slet han med usikkerhet og sorg.

— Jeg har barn, familie og jobb, så jeg kunne ikke bare synke ned i de svarte tankene, men jeg sutret nok mye i starten, sier han. Heldigvis skjedde det en endring til det bedre.

Ny glede

Nils forteller at han har fått samboer etter operasjonen, og har i dag et godt familieliv som også inkluderer «et slags seksualliv». Han trodde ikke noe særlig på seg selv som samboer-kandidat, men det ville denne damen ha et ord med i laget om. «Dette kan ikke du bestemme alene!», sa hun.

— Nå er livet verdifullt. Jeg har fire barn og tre barnebarn, og samboeren har tre barn og fire barnebarn, så flokken er blitt stor, smiler han.

Nils forteller at han ikke var aktiv i foreningen de første årene, men at han etter hvert fikk lyst til å gi noe tilbake. Han er med som varamedlem i brukerutvalget i Helse Bergen, og roser måten helseforetaket inkluderer brukerrepresentantene.

— Dette er en fantastisk arena hvor jeg har mulighet til å bidra til forbedring. Mine erfaringer som pasient blir verdsatt og etterspurt, sier han. Han forteller at viseadministrerende direktør i helseforetaket er med på møtene, slik at brukerrepresentantene får gitt ufiltrert informasjon direkte til ledelsen.

Roser lokallaget i Bergen

—Jeg engasjerte meg for å gi tilbake, men føler at jeg får enda mer igjen etter at jeg ble aktivt medlem. Dette er en trygg arena hvor jeg møter likesinnede. I PROFO Bergen bli partnerne vel tatt imot, og det er mange rause, fine mennesker der, smiler han.

Nils vurderer også å delta på Likepersonskurs, og er klar for å gjøre ytterligere innsats. — Det er viktig å vise at det er lys i enden av tunnelen. At vi som har vært gjennom dette kan dele våre erfaringer er gull verd, sier han.

Som likeperson bør du ha bearbeidet din egen sykdom godt, slik at du er klar for å hjelpe andre. Helsevesenet og pasienter etterspør likepersoner som kan stille opp i ulike sammenhenger, så er du interessert, så ta kontakt med sekretariatet.

 

Tilbake til Personlige historier