Fastlegen reddet meg!

Da jeg fikk diagnosen prostatakreft gikk jeg ut i bilen alene. Der satt jeg en halv time og gråt mine modige tårer. Så sa jeg til meg selv: Terje, du har levd et godt liv i 50 år og ikke vært syk en eneste dag. Du har mye å være glad for hvis det nå er slutt…

Tekst: Finn Stoveland

Så dro jeg hjem til familien, kone og to barn, en sønn som da var 24 og en datter på 21.

– Jeg bestemte meg raskt for at jeg ville stole på det norske helsevesenet, som jeg hadde og har full tillit til. Bestemte meg raskt for ikke å dra til utlandet. Dette sier leder i Oslo Grafiske fagforening, Terje Fjellum (52). Til daglig har han jobbet i mange år som trykker i seddeltrykkeriet til Norges Bank og fleiper med at få har hatt flere penger mellom hendene enn han. I dag er han altså tillitsvalg eller «pamp» om man vil i mektige LO. Han ble valgt til nestleder i Osloforeningen i 2000 og leder i 2006.

Jeg kan takke min fantastiske fastlege for at jeg er der jeg er i dag, sier Terje. Jeg lever et liv tilnærmet på samme nivå som før jeg ble syk. Har like mange jern i ilden. I går, for eksempel, var jeg på rypejakt sammen med kamerater. Fjellums sykehistorie er i korte trekk slik: Fastlegen hans hadde tidlig for-klart om PSA-testen. En dag var den litt høyere enn normalt, men ikke mye. Han sendte likevel Terje til Ullevål der det ble tatt ti prøver, hvorav fire var kreftpositive. Terje ble orientert om alternativene, operasjon eller stråling og legen gjorde han oppmerksom på at dersom han strålte, kunne han ikke opereres senere. Men valgte han operasjon, hadde han stråling i reserve i tilfelle tilbakefall. Valget var lett for Terje. Han var ikke i tvil. Det ble operasjon. Den var så vellykket at han ikke har lekkasje og til og med potensen er brukbar, om ikke på topp.

I dag lever han altså et like normalt liv som før. Han sover godt, har ingen angst og gikk ut i jobb bare noen uker etter operasjonen.

Terje Fjellum er blitt klar over at mange menn ikke hverken har kunnskap eller forståelse for hvor viktig det er å sjekke seg regelmessig – ikke bare med «finger-metoden». På jobben møter han stadig folk som har fått denne diagnosen. De trenger hjelp og forståelse. Da er Terje på pletten med hjelp og støtte. Han er opptatt av at andre menn skal forstå at denne kreftformen er i ferd med å endre karakter. Den er ikke bare en gammelmannssykdom som «man lever med og ikke dør av».

Jeg vil gjøre noe for saken. Derfor støtter jeg Prostatakreftforeningen helhjertet. Menn må gå til legen mer regelmessig og få orientering om at det finnes en enkel blodprøve for å sjekke PSA. At alle menn over 45 år burde få et slikt tilbud, er jeg sterk tilhenger av, slutter Terje Fjellum.

Tilbake til Personlige historier